Napelem

A napelem ma már nem ismeretlen fogalom, hiszen egyre elterjedtebb itt Magyarországon is. Míg évekkel ezelőtt még alig tudtunk róla valamit, ma már természetes, ha egy vagy több ilyen berendezést látunk a lakóházak tetején. A háztartásokban az aktív napenergia hasznosítása népszerű megoldás, és nem csak környezetkímélő tulajdonságai miatt.

napelem

Hogyan működik?

A nap a legősibb energiaforrásunk, már az ókori Római Birodalomban is használták. Ahogy múltak az évszázadok, úgy változtak meg a felhasználási módszerek is, mára pedig olyan innovációs megoldások jöttek létre, amelyek nemcsak a környezetet védik, hanem pénztárcánkat is kímélik hosszútávon.

A napelem, más néven fotovillamos elem, a nap sugarait villamos energiává képes átalakítani. Az ezáltal kinyert teljesítményt mi is tudjuk befolyásolni, így például a fény esési szögének megfelelő beállításával. Tiszta időben reggeltől sötétedésig gyűjti be az energiát, amit akár akkumulátorokban is tárolhatunk arra az esetre, amikor az időjárási viszonyok nem kedveznek a napenergia gyűjtésre. A legelterjedtebb megoldás a hálózatra táplálás, ahol a villamos energia hálózatot használjuk akkumulátorként.

Mik az előnyei a hagyományos energiaforrásokhoz képest?

Mivel a nap megújuló energiaforrás, sosem fogunk kifogyni belőle – ez az egyik legnagyobb előnye a napelemnek. Továbbá mentes minden káros anyagtól, nem szennyezi a környezetet, és hosszútávon megtérülnek a megvásárlására és beépítésére fordított költségek.

A napelem átlagéletkora 20-40 év között mozog, de általánosan 20-25 év garanciát vállalunk érte. Gyorsan beüzemelhető, és mivel nincsenek benne forgó, mozgó alkatrészek, így meghibásodására nagyon kicsi az esély. Mivel jól tűri az időjárás viszontagságait, így jégesőnek és viharnak is ellenáll. Készülő vagy már kész épületre is szerelhető és növeli is az adott ingatlan értékét.

Magyarországon kedvező a napsütési órák száma (több, mint 2000), így az ország bármely részén érdemes hasznosítani a napenergiát.

napelem01

A Solterm Kft.-nél jelenleg a következő napelem típusokkal dolgozunk:

  • Jüllich Glas mono és polikristályos magyar napelem
  • Kyocera_KD240-255GH, polikristályos japán napelem
  • Heckert Solar, polikristályos német napelem

 

Szeretne Ön is környezet- és pénztárcabarát napelemet otthonába? Kérjen Tőlünk árajánlatot!