Vízlágyító berendezések

Háztartási kabinetes vízlágyítók (magyarországi összeszerelés)

A Protfilt Kft. kétféle vezérlést szerez be saját importból, ezek  a GE Logix és RX (Runxin) gyártmányok. Ezekkel szereli saját telephelyén nagyon megbízható alkatrészekből a különböző kabinetes   vízlágyító berendezéseket. A vízlágyítók teljesen felügyeletmentesek mivel a berendezések vezérlését a digitális kijelzésű vezérlőfej automatikusan elvégzi. Kizárólag a tartályban lévő sómennyiséget kell időnként ellenőrizni. (Az optimális működés érdekében ajánlott a készüléket 12 havonta szakemberrel ellenőriztetni.)

kabinetes-vizlagyito-berendezesek-osszeszerelt-allapotban

A vezérlőfejek 2 típusát különböztetjük meg:

Idővezérelt (T):A gyanta lemerülése állandó vízfogyasztás mellett kiszámítható és a készüléken beállított ciklusidő leteltével automatikusan elvégzi a gyanta regenerálását. Azonban, ha a vízfogyasztás drasztikusan megnő, előfordulhat, hogy a regenerálásra a beállított időpont előtt lenne szükség, vagy éppen ellenkezőleg, ha a vízfogyasztás lecsökken, a regenerálás csak 1-2 nappal később lenne aktuális. Az idővezérelt tehát a beállított idő alapján végzi a regenerálást.
Mennyiségvezérelt (V):A készülék vezérlőfejében egy áramlásmérő méri az átfolyt víz mennyiségét, ezáltal automatikusan elvégzi a regenerálást, amikor szükségesnek érzi.

ge-logix-vezerles rx63b rx65b rx65c

TípusVezérlésCsatl. (“)Üzemi telj. (m3/ó)Kapacitás * (m3 x nk)Sóigény (kg)Szennyvíz (liter)Helyigény – cm (sz x h x magas)
RX-4 MANRX65C3/4″0,313,7-14,60,3-0,68022 x 35 x 45
RX-4RX65B3/4″0,313,7-14,60,3-0,68022 x 35 x 45
RX-13
(Bluesoft50)
RX65B3/4″143-471,1-1,615032 x 52 x 70
PFL-13VLogix1″143-471,1-1,611032 x 52 x 70
RX-18
(Bluesoft70)
RX63B1″1,362-68,41,6-2,223032 x 57 x 115
PFL-18VLogix1″1,362-68,41,6-2,218032 x 57 x 115
RX-25
(Bluesoft100)
RX63B1″1,686-952-3,225032 x 57 x 115
PFL-25VLogix1″1,686-952-3,220032 x 57 x 115
RX-30
(Bluesoft120)
RX63B1″1,9103-1142,5-533032 x 57 x 115
PFL-30VLogix1″1,9103-142,5-527032 x 57 x 115

* A kapacitás a gyanta típusától, valamint a felhasználás paramétereitől függ!
(regeneráló sómennyiség, vízáramlás sebesség, vízelvétel gyakoriság)
RX típusok ByPass-al szereltek
Gyanta klórozó felás (csak PFL berendezésekhez rendelhető)
Műanyag ByPass felás (csak PFL berendezésekhez rendelhető)

ge-baypass gyanta-klorozo

* Számolási segédlet a vízlágyító berendezéseket tartalmazó táblázat 6. oszlopában található kapacitás kiszámításához, mellyel a megfelelő berendezést ki tudjuk választani.

Példa:

1., Egy családi házban használt víz német keménységi foka (nk°) 15, a családtagok száma 3, akkor 12,5 liter gyantát tartalmazó berendezés (2. oszlop) elégséges.

2., Egy családi házban használt víz német keménységi foka (nk°) 20, a családtagok száma 4, akkor 25 liter gyantát tartalmazó berendezésre (2. oszlop) van szükség.

A fenti példákban szereplő adatok változása, egy speciális képlet használatát igényli.

A helyes döntés érdekében, kérjük, küldjön e-mailt elérhetőségével a info(Replace this parenthesis with the @ sign)protfilt.hu címre, és kollégánk rövid időn belül visszahívja.

Az első lépés a megfelelő berendezés kiválasztásához, a házban használt víz német keménységi fokának ismerete, melyet a Keménység teszterrel tud meghatározni.

Szerelési, üzemeltetési kellékek

Előszűrő:

A gyanta védelme érdekében legalább 80-100 mikronos előszűrőt ajánlunk beszerelni. Ez az optimális élettartam és a garancia feltétele is.

Szerelvényblokk:

A szerelvényblokk segítségével a beszerelés leegyszerűsödik. Karbantartás esetén a lágyító könnyen megkerülhető a beépített csapnak köszönhetően, így folyamatos lesz a ház vízellátása. A beépített mintavételi csap segítségével a keménység ellenőrzése sokkal kényelmesebb. A blokk tartalmaz visszacsapó szelepet is, aminek hiányában a nyomásingadozás a vezérlés működését megzavarhatja.

Ára: 18 000,-Ft+áfa

szerelvenyblokk

Flexibilis cső:

Rugalmasságának köszönhetően a lágyító könnyebben beköthető. Pozíciója nincsen behatárolva.

Ára: 7 000,-Ft+áfa/2db

vizlbeszerelesszerelvenyblokkal1

Keménységteszter:

Magyarországon a keménységet német keménységi fokban (°nk) mérik, ami a víz CaO tartalmának mérőszáma. A teszter készlettel a keménységi fok egyszerűen mérhető és a továbbiakban ellenőrizhető a lágyító helyes működése is.

Ára: 1 500,-Ft+áfa

kemenysegteszter

Regeneráló só:

Nagy tisztaságú NaCl. A vízlágyító készülékek regenerálásához ideális. Folyamatosan, egyenletesen oldódik, nem képez iszapot, nem tömörödik össze. Regeneráláskor a készülék, a tartályban lévő sóoldattal lemossa a gyantát, ezáltal a megkötött Ca és Mg ionokat leüríti a szennyvíz lefolyóba, a felület pedig újra Na ionokkal lesz telítve. A regenerálást a készülék automatikusan elvégzi. Ez idő alatt a készülék vizet nem lágyít, ezért célszerű ezt éjszakára ütemezni. A folyamat végén a berendezés újra képes lágyítani a vizet. A regenerálási periódus függ a vízfogyasztástól és víz keménységétől. Ez érték helyes készülék választás esetén 3-8 nap között van. Összetétele: NaCl 99%, Ca max. 0.03%, Mg ma. 0.03%, Fe max. 0.007%, SO4 max. 1%.

Ára: 1 600,-Ft+áfa/zsák (25kg)

regeneraloso

A vízlágyítás folyamata

A vízlágyítás egy egyszerű kémiai folyamaton alapszik, ez az ioncsere. A vízlágyító tartályában található gyanta töltet felületére tapadt Nátrium (Na) ionok az átáramló vízben lévő, keménységet okozó Kálcium (Ca) és Magnézium (Mg) ionokkal helyet cserélnek, vagyis a víz a Ca és Mg ionok helyett a vízkeménység szempontjából közömbös Na ionokkal dúsítva távozik a készülékből.

Ez a folyamat addig folytatódik, amíg a gyanta felülete teljesen telített lesz Ca és Mg sókkal, ekkor a gyanta lemerül: a gyanta regenerálására van szükség. Csere 8-10évente.

Ára 600,-Ft+áfa/liter.

iongyanta

Az optimális választás érdekében kérje szakembereink segítségét.

Ipari vízlágyítók

ipari-vizlagyitok

Hogyan működik a vízlágyító?

A vízlágyítás folyamata

A vízlágyítás egy egyszerű kémiai folyamaton alapszik, ez az ioncsere. A vízlágyító tartályában található gyanta töltet felületére tapadt Nátrium (Na) ionok az átáramló vízben lévő, keménységet okozó Kálcium (Ca) és Magnézium (Mg) ionokkal helyet cserélnek, vagyis a víz a Ca és Mg ionok helyett a vízkeménység szempontjából közömbös Na ionokkal dúsítva távozik a készülékből.

Ez a folyamat addig folytatódik, amíg a gyanta felülete teljesen telített lesz Ca és Mg sókkal, ekkor a gyanta lemerül: a gyanta regenerálására van szükség.

A gyanta regenerálása

Regeneráláskor a készülék, a tartályban lévő sóoldattal lemossa a gyantát, ezáltal a megkötött Ca és Mg ionokat leüríti a szennyvíz lefolyóba, a felület pedig újra Na ionokkal lesz telítve. A regenerálást a készülék automatikusan elvégzi. Ez idő alatt a készülék vizet nem lágyít, ezért célszerű ezt éjszakára ütemezni. A folyamat végén a berendezés újra képes lágyítani a vizet. A regenerálási periódus függ a vízfogyasztástól és víz keménységétől. Ez érték helyes készülék választás esetén 3-8 nap között van.

A regenerálási ciklus kiszámítása

Egy példa: egy ember átlagos napi vízfelhasználása 250 liter. Budapesten az átlag keménység 14 °nk.
Az alábbi képlettel ki lehet számítani, hány naponta szükséges regenerálni.

Keménységi fok: 14 °nk
Vízfogyasztás: 250 liter = 0.25 m3 / nap
Személyek száma: 4 fő
PFL-13V gyanta tartalma: 13 liter

regeneralasiciklusszamitas

Ebben az esetben a regenerálási ciklus 3,34 = 3 nap.

Miért káros a vízkő?

A vízkőképződés egy természetes folyamat. A víz körforgása során a lehulló csapadék a talajból ásványi anyagokat old magába. A talaj változó ásványi anyag tartalma és az oldódási idő határozza meg, hogy helyenként a víz mennyi és milyen anyagokat tartalmaz. Ez okozza a területenként változó keménységet is. Azonban amilyen könnyen oldódnak ezek az ásványok, olyan könnyen ki is tudnak válni a vízből, kemény rétegben lerakódva a csaptelepen, vízcsövekben, és mindenhol ahol víz folyik át.

vizkorforgas

A lerakódás mértéke a hőmérséklet növekedésével folyamatosan nő, emiatt a vízmelegítőkben, kazánokban, mosógépekben a lerakódás vastagabb lesz.

A lerakódó vízkő a csővezetékekben csökkenti annak keresztmetszetét, ezáltal csak kevesebb víz tud átfolyni. Az évek során a kisebb átmérőjű csövek teljesen el is tömődhetnek. A lakóházak csővezetékének cseréje elég munkaigényes és a költsége sem alacsony.

cso

A vízkő a víznél sokkal rosszabb hővezető, ami a fűtőszálaknál okoz gondot. Romlik a hőátvitel, romlik a fűtőteljesítmény, vagy drasztikusan megnő az elektromos fogyasztás. Így nem csak a fűtőszál cseréjével kell számolni, hanem az időközben felmerülő plusz költségekkel is.

futoszal

A mosás kemény víznél több mosóport és adagoló szereket igényel. Mosás után a ruhák is keményebbek lesznek.

A csaptelepeken lerakódó vízkő nem csak esztétikailag okoz gondot. A tisztítása sem egyszerű. A vízkő nehezen oldódik és savas vegyszereket igényel, ami a csapok szépségén is sokat ronthat, hiszen erősen maró hatásúak. A vegyszerek használata a környezetet is nagy mértékben szennyezi.

csaptelep

BlueSoft kabinetes, központi háztartási vízlágyító család

Minden általunk használt víz az esővízből származik, amely eredetileg lágy víz. Az esővíz a felszíni kőzetrétegen átszivárogva ásványi sókat old ki, pl.: kalcium, magnézium. Magyarországon szinte minden vezetékes és kútvíz tartalmazza ezeket az ásványi sókat. Az ilyen vizet hívják “kemény víznek”, mivel kemény vízkőlerakódásokat okoznak a vízrendszerben.

A kemény víz használatakor fűtőrendszerek hatásfoka romlik, mivel a vízkőlerakódás főleg a fűtőbetéteken, fűtőtesteken okozza a legnagyobb problémát. A betonkemény, vastag vízkőréteg bevonja a meleg vizes bojlerek, mosógépek fűtőszálait, vagy a használati meleg víz előállító kazánok hőcserélőit, de még a csaptelepeket is. A berendezések sokkal több energiát használnak, karbantartásuk sokkal több költséget emészt fel, élettartamuk jelentős mértékben csökken. A konyhában, a fürdőszobában a csempén, csaptelepeken, poharakon mindenütt piszoknak látszó pöttyök láthatóak. Bőrünk, főleg az érzékenyebbeké, zuhanyzás után kellemetlenül viszket. Szappanból és a mosószerekből sokkal többet kell használni.

A háztartási vízlágyító megvédi a vízvezetékeket és a meleg vizes berendezéseket a vízkőlerakodás ellen, ami gátolja a vízátfolyást és növeli az energia felhasználást. A készülékeket és szerelvényeket megkíméli és ez által elkerülhetőek a költséges javítások. A mosó- és tisztítószerek felhasználása a lágyított víz használatánál lényegesen csökken. Lágy víz alkalmazásakor finomabb a kávé, a tea, ragyog a konyha, a fürdőszoba és a csempe. Vasaláskor időt takarít meg, mivel a mosógépben nem gyűrődik annyira a ruha. Autómosáskor a fényezés nem marad foltos.

A biztonságos üzemeltetés érdekében, a berendezést csak a bevezetőben leírt 201/2001. (X.25.) sz. Kormányrendelet szerinti ivóvíz minőségű vízzel szabad üzemeltetni. Ahol a víz minősége rosszabb, ott előszűrést, vastalanítást vagy egyéb vízkezelést kell alkalmazni.

A vízlágyító berendezés felépítése:

Helykihasználási, tisztítási és kezelési szempontok miatt a berendezés minden fő eleme egyetlen műanyag házban, az un. kabinetben került elhelyezésre. Ez tartalmazza a vízlágyító gyantát, a gyantatartó nyomásálló oszlopot, sófelszívó egységet, tömbösített vezérlő szelepet. A hagyományos ipari jellegű berendezésekhez képest a formatervezett kabinet miatt a berendezés megjelenése esztétikus, egyszerűen tisztítható.

Az ivóvízre vonatkozó magyar szabvány minimum 5 nk° (német keménység) értéket határoz meg. Emiatt a berendezést úgy állítjuk be, hogy az 6-8 nk° keménységű vizet bocsásson ki.

A használati útmutatóban leírtak betartásával, az Ön vízlágyító berendezése hosszú időn keresztül megkíméli Önt és családját a kemény víz okozta problémáktól.

vizlagyito

A vízlágyító berendezések vezérlése:

Minden berendezés megegyezik abban, hogy a regenerálást kezelői beavatkozás nélkül, automatikusan indítják el és hajtják végre, továbbá a regenerálás során ugyanazokat a részfolyamatokat hajtják végre. Különbséget a regenerálás indításának elve alapján, illetve a programozási mód szerint lehet tenni. Regenerálás indítás elve alapján:

– Idővezérelt
– Mennyiségvezérelt
– Idő és mennyiségvezérelt

  • Idővezérelt berendezés:
    A berendezés beépített időórát tartalmaz, amely a beállított idő elteltével elindítja a regenerálást.
  • Mennyiségvezérelt berendezés:
    A berendezés beépített vízmérőt tartalmaz. Ez a termelt lágyvíz mennyiségét méri, és a beállított mennyiség elérésekor elindítja a regenerálást. A vízóra a berendezés vezérlésére szolgál. A berendezésen a regenerálásig letermelhető vízmennyiség olvasható le
  • Idő és mennyiségvezérelt berendezés:
    A berendezés a fent említett mennyiségvezérelt funkción felül képes idő alapján kényszer regenerálást is végezni. A kényszer regenerálás opció igény szerint kikapcsolható.

RX-63B-DVS vezérlőfej:

bluesoftfej

9- enter: (beállítási módban aktiválás és módosítás megerősítése)

10- regenerálás/ visszalép: üzembe helyezés és karbantartás alatt azonnali regenerálást lehet indítani, regenerálási ciklus alatt pedig ciklus váltást lehet indítványozni. Beállítási módból átkapcsolási lehetőség a működési módba.

11- lefele nyíl: következő lépésre vált

12- fölfelé nyíl : a megelőző lépésre vált

18- 1/2″-os szennyvízelvezető

21- kézi vezérlő kar: kézzel is lehet regenerálni (pld. áramkimaradás esetén), órairányába forgatva lépkedhet a ciklusok között

22- ciklus jelzés

23- sófelszívó csatlakozó (3/8″)

By-pass és keménység bekeverő szelep:

 bluesoftbypassszelep

16- 1″-os kezeletlen víz bemenet (egyik záródugóval zárt)

17- 1″-os lágyított víz kimenet (egyik záródugóval zárt)

19- áramlásmérő óra csatlakozó

24- By-pass és bekeverő szelep. 1,2,3 és 4 keverési fokozat (emelkedő sorrendben nő a bekevert kemény víz mennyisége)

Szavatosság, garancia

A berendezés tulajdonosát a gyártó nem megfelelő teljesítése esetén megilletik mindazok a szavatossági jogok, amelyeket a Ptk. 306-309. §-ai lehetővé tesznek.

A berendezés tulajdonosának szavatossági és garancia igényét kizárólag a vásárláskor kapott eredeti és a teljes vételár kifizetését igazoló számla és kitöltött garancialevél egyidejű bemutatása esetén érvényesítheti.

A szavatosság és garancia nem terjed ki az olyan hibákra, amelyek arra vezethetők vissza, hogy:
– a terméket nem rendeltetésszerűen használták, nem tartották be a termékkezelési, használati, beépítési, illetve karbantartási utasítását, stb.,
– a szükséges javításokat nem, vagy nem kijelölt szakszervizzel végezték el,
– a terméket lényegében átalakították, megváltoztatták,
– a berendezés tulajdonosa nem tett eleget kárenyhítési kötelezettségének

A szavatossági és garancia igények csak abban az esetben érvényesíthetők, amennyiben a berendezés beüzemelésével megbízott szakember által kitöltött és aláírt beüzemelési adatlap mindkét oldalát a berendezés üzemeltetője a gyártónak igazolható módon megküldi