Kazán

Egy családi ház felfűtése igen költséges, főleg, hogyha nem a megfelelő rendszerrel történik. A kazán népszerű megoldás, de ebből sem mindegy, milyet választ az ember. Ha költséghatékonyak és környezettudatosak akarunk lenni, akkor a faelgázosító és a pellet típusok jelentik a legjobb választást!

kazan

Faelgázosító kazán

A hagyományos berendezésektől eltérően a faelgázosító kazánok dupla tűztérrel rendelkeznek. Ez azért olyan előnyös, mert amíg az egyik térben a fa elégetése és elgázosítása a cél, addig a másikban a működés során keletkezett gázok elégetése.

Sok minden befolyásolja az égés időtartamát. Így például a berendezés mérete, szabályozása, a felhasznált fa mennyisége, de egy faelgázosító kazánnal akár 12 órát is képesek vagyunk folyamatosan fűteni, szemben a hagyományos vegyes tüzelésűekkel, amelyek maximum 2 órát képesek égni egy töltettel.

Napkollektorral együtt működtetve a legjobb, hiszen a legtöbb faelgázosító kazán rendelkezik egy puffertartállyal is, amelyben nagy mennyiségű forróvíz eltárolás lehetséges. Mivel a napkollektorok is vizet melegítenek, ezért ha később napkollektort szeretne beüzemeltetni, felhasználhatja a kazán víztartályát erre a célra. Így, aki ingatlana teljes korszerűsítésén gondolkozik, érdemes számba vennie ezt a lehetőséget.

Pellet kazán

Ez olyan központi fűtésrendszer, amelyhez nincs szükség földgázra, tehát rendkívül környezetbarát. Itt már nem egyszerű fával tüzelünk, hanem magával a pellettel, ami legtöbbször faipari hulladékból készül (faforgács, fűrészpor). Ezt az összegyűlt hulladékot préselik, majd fűtőanyagként adják tovább. Maga a pellet anyag 90 % fölé emeli a kazán hatásfokát és optimalizálja az égési folyamatot is.

Számos előnnyel rendelkezik. Nem kell sokat vacakolni vele, mivel sokáig és magas hatásfokon működik, mindemellett automatizálható is. A pellet kazánokat 2-4 naponta szükséges tüzelőanyaggal feltölteni, így nem is kell őket időközben tisztítani. Elég a feltöltés előtt az elégett hamut eltávolítani a tartályból, ami amúgy sem túl sok.

Nem lehet elmenni pénztárcabarát tulajdonsága mellett sem, hiszen a pellet kazán a hagyományos fűtési rendszerek költségének maximum 70%-ába kerül. Megtérülési ideje 5 évre tehető.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!